Nema straha za sezonu


U Makarskoj teku pripreme za turističku sezonu 2010 . Iako vremenske prilike zadnih dana i ne pokazuju da je već odavno došlo proljeće, pripreme za sezonu su u punom tijeku . Obnavljaju se fasade, farbaju se otvori, uređuju okućnice . Ugostitelji pripremaju svoje štekate, neki proširuju kvadrate dok drugi rade na poboljšanju svoje ponude, a koji izbor je bio pravi pokazat će financijski rezultati na kraju ljeta. U razgovoru s privatnim iznajmljivačima doznajemo da booking apartmana teče sasvim uredno te iako se sa svih strana najavljuje teška recesijska turistička sezona, rezervacija ima iz svih europskih emitivnih zemalja. Još prije Uskrsa veliki broj europskih gostiju se samo informirao, većinom preko interneta te slabo potvrđivao upite, možda i iz razloga što su čekali da se spuste cijene smještaja privatnih apartmana uslijed recesije dok su poslije Uskrsa rezervacije ipak startale najavljujući dobru sezonu .

Veliki broj iznajmljivača sa Makarske rivijere oglašava svoje smještajne kapacitete na internetu na raznim turističkim portalima među kojima je i naš portal www.makarska-online.net kojim su iznajmljivači i turisti iznimno zadovoljni. Statistike, ali i povratne informacije od iznajmljivača kao  i od gostiju govore nam da smo jedan od najposjećenijih turističkih portala Makarske rivijere sa velikim izborom kvalitetnog smještaja .

Hotelski djelatnici već od početka godine zabrinuto predviđaju, konkurencija drugih turističkih zemalja spušta cijene, borba je za svakog gosta. Tour operatori ne mogu garantirati popunjenost, a oni koji bookiraju ne plaćaju redovito pa je jedan turistički djelatnik nedavno izjavio „ako znate koji tour operator plaća, molim da mi javite“ . Neki hoteli su već otvoreni, a veći dolasci se očekuju za prvomajske blagdane.

Na jedan sasvim neobičan način smo saznali i da se hrvatski turizam zaista promovira u Svijetu,  ogromna medijska prašina koja se podigla zbog stražnjice jedne naše manekenke u promidžbenom turističkom spotu Hrvatske turističke zajednice. Premijerka je oštro ustala protiv 3 sekunde spota, žensko tijelo u bikiniju je protumačeno kao seksizam i eto sporni kadar “ne prži predugo” su izrezali, ali mi vam ispod teksta prikazujemo cjelokupni youtube video. Nadamo se da u turizam više neće dirati da ne bi završio kao i ostale grane hrvatskog gospodarstva. Video spot je sniman upravo na plaži u Brelima, a sudjeluju i glumci sa Makarske rivijere.

I eto na kraju je jedan drugi tip prašine, onaj vulkanski s Islanda zaprijetio avio kompanijama, vulkanski oblak je došao i do Hrvatske, a avioni su prizemljeni. Mnogim hotelima s rivijere su otkazane rezervacije gostiju koji su trebali doletjeti sa europskih aerodroma. To svakako nije dobro za naš turizam i predsezonu, ali zračni promet bi se uskoro trebao normalizirati, a turisti iz cijele Europe pohrliti u Hrvatsku i na Makarsku rivijeru i u 2010 godini.

 1. #1 by mangupica on 21. travnja 2010. - 22:37

  odličan članak!!!

 2. #2 by Toni on 22. travnja 2010. - 22:25

  Hvala !

 3. #3 by Makarska on 6. svibnja 2010. - 22:21

  Rezervacije su nešto slabije nego lani, ali sve u svemu nije loše!

 4. #4 by Moj Smjestaj on 11. svibnja 2016. - 12:21

  Potpisujemo od riječi do riječi!

(will not be published)