Slapovi Krke (Nacionalni park Krka)


Izleti na slapove Krke i NP Krka organiziraju sve Makarske turističke agencije.
Ukoliko odlučite sami krenuti u avanturu, najlakše će te do odredišta doći autocestom, putovanje od Makarske do Krke traje max. 2 sata.krka1

Na području NP Krka nalazi se bogat biljni i životinjski svijet, te brojni kulturno-povijesni spomenici,arheološka nalazišta, te etno selo koje čuva uspomene na stare obrte ovog područja, a za što je NP Krka i nagrađen Zlatnim cvijetom Europe 2006.g.slapovi Krke

Rijeka Krka se na svom 72 km dugom putu kroz kraški kamenjar probija dubokim kanjonom prema moru, stvarajuči brojne slapove (najveci Skradinski buk – 45,7 m, Roski slap – 26 m), kaskade, brzace i jezera (Prukljansko jezero i Visovačko jezero).

,

 1. #1 by john smith on 5. ožujka 2010. - 23:09

  Svaka čast za pljačku domaćeg stanovništva..Mi smo danas došli upravo zato šta je zima,i šta smo navikli uživati u lipoti slapova kad nema turista..iz Šibenika smo,naravno..
  Kad nam je gospođa na ulazu rekla da ulaznica košta 80 kn po osobi,pali smo na guzicu..Ipak je ovo van sezone,još nije ni uskrs blizu..Pitali smo da jeli radi restoran,ili kafić,i šta uopće dobijamo za 80 kn,ali je gospođa rekla da još nema tu informaciju…(?????)…a ko bi je triba imat ako ne neko šta radi na ulazu?
  Gospođa je bila jako pristojna,i rekla da nam ne može pomoći…mi smo bili spremni za vansezonsku ulaznicu dati maksimalno 50 kn,iako je za domaće i to previše,ipak živimo u gradu sa 13000 nezaposlenih..
  Za usporedbu,napisaću vam kako je na Brionima..
  Prvo,hrvatski državljani imaju 50 % popusta na ulaznicu…cijena je 130 kn,dakle 65 za nas..
  Nadalje,za 65 kn u Fažani vas uzme brod,koji vas vozi 20-ak min,a kad se iskrcate dočeka vas vodič (sa osmjehom)koji govori 3 jezika,poželi vam dobrodošlicu,te vas usmjeri prema turističkom vlaku (ne željezničkom,već vlakiću sa 7-8 vagona,čistih,urednih,za prijevoz turista po otoku)
  Vožnja traje oko sat vrimena,u kojima vam vodič na tri jezika govori o svemu šta se nalazi na otoku..
  Ukoliko ima ljudi sa nekog drugog govornog područja,vožnja za njih se organizira sat kasnije sa vodičem koji govori njihov jezik..
  Tako se posjeti čitav otok,i pogleda se mali safari park,i sve to traje oko 1 sat…Tada se vratite na točku polaska,kad vas vodič poziva u razgledavanje Titovog muzeja..Muzej nije malen,i vodič objašnjava većinu fotografija,pa i to sve traje oko 45 minuta..
  Tada vam ostaje još slobodnog vrimena,koje možete potrošiti u kafiću,ili u ugodnoj šetnji po sređenom i čistom otoku..Nakon toga,za vaših 65 kn brodić vas odveze nazad do Fažane,di van se zahvale na posjeti…
  Eto,mi bi danas bili potrošili 120-150 kn za ulaz(bilo nas je troje),i vjerovatno još nešto u kafiću,a možda bi kupili i poneki suvenir ili bocu rakije,ali ništa od toga..
  Narednih dana nazvaćemo radio i ispričati ovu malu pričicu,a stavićemo je i na druga mista na internetu..
  I da ne zaboravimo,sam prilaz Nacionalnom parku Krka je ustvari cesta sa miljun zakrpa na asvaltu,bez trotoara,bez cvića,bez ikakvih znakova,a bura po dračama vije najlone,čovik po noći bi se priplašija..
  Pa se pitajte zašto u Dalmaciji nema furešta..
  Fala van lipa,i prijateljski pozdrav iz Šibenika,vaš
  John Smith

(will not be published)