Edukacija o arheologiji i očuvanju kulturne baštine u osnovnim školama


Voditelji radionice, arheolog i povjesničar Ivan Huljev te apsolventica arheologije Jelena Glamać, ujedno i članovi Udruge Kačić, održali su prvu radionicu u trajanju od dva školska sata za šestaše osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj u sklopu nastave iz povijesti.

Na radionici djeca su se mogla upoznati s tim što je arheologija, čime se bavi, kako izgledaju kopnena i podvodna arheološka istraživanja, te zašto je bitno očuvanje kulturne baštine i arheoloških lokaliteta. Bilo je govora o tome koje se metode, alati i tehnologije koriste u istraživanjima te s kakvim se izazovima susreću arheolozi. Uz to, cilj je bio i educirati o ustanovama i  institucijama koje brinu o zaštiti kulturne baštine, te kome odnijeti i prijaviti eventualne pronalaske arheološkog materijala. Po završetku radionice školarci su imali priliku razgledati ulomke keramičkih posuda iz raznih povijesnih razdoblja.

Kroz sljedeća dva tjedna nastavlja se provedba projekta u ostalim osnovnim školama Makarskog primorja koje sudjeluju kao partneri: dr. Franje Tuđmana u Brelima, Bariše Granića Meštra u Baškoj Vodi, don Mihovila Pavlinovića u Podgori, osnovna škola Tučepi te Područna škola Drvenik.

  1. No comments yet.
(will not be published)