“Ja, Mate Svjetski” promocija knjige


Mate Svjetski

Mate Svjetski

Poznati alpinist, putopisac te redatelj dokumentarnih filmova Stipe Božić dolazi u petak 29.11.2013. u Makarsku kako bi promovirao knjigu “Ja, Mate Svjetski”.

Svjetski putnik Mate Šimunović i njegov pas Globus prešli su pješice, biciklom i malom jedrilicom 360.000 kilometara. Putovali su 19 godina, od 1928. do 1947., bili u 70 država, i na tisućama otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu, gdje se Mate susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirano u njegovoj putničkoj knjizi, u koju su mu se potpisali brojni državnici i slavne osobe, te u 26 dnevničkih bilježnica, a na svom epskom putovanju snimio je i više tisuća fotografija.

Kako kaže Stipe Božić ova knjiga spomenik je možda i najvećem, ne samo hrvatskom nego i svjetskom, globtroteru. Pogotovo ako se uzme u obzir da je naš junak u svom devetnaestogodišnjem putovanju prešao 360.000 kilometara posve sam, bez logistike kakvu danas poznajemo. Zato se danas, svi mi koji se nazivamo svjetskim putnicima, moramo pokloniti Mati Svjetskome, najvećem od svih globtrotera, pravom pustolovu, koji je do jučer bio nepravedno zaboravljen.

Gostovanje je zakazano za 29.11. (petak) u 19:00 sati u dvorani Glazbene škole Makarska.

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)