“Za Europu spremni” Arijana Čulina, Makarska


20.08 (četvrtak) – 21,30 sati
„Za Europu spremni“ – Arijana Čulina
Predstava
Ljetno kino, Makarska

Arijana Čulina, splitska glumica, predstavit će se makarskoj publici 20.08 (četvrtak) sa svojom novom stand-up komedijom „Za Europu spremni“.
Glumica je sama dramatizirala i režirala predstavu po motivima svoje knjige istog naslova.
Autorica predstave sama je osmislila komad u kojem je iznijela svoja duhovita razmatranja o tome koliko su uopće Hrvati spremni za prijam u Europu i koliko je Europa spremna za nas, u predstavi će se dotaknuti i brojnih različitosti u običajima i kulturi.
Evo nekih njezinih opažanja o hrvatskim i europskim različitostima, koju će te čuti i u predstavi ukoliko je budete posjetili:
Europski zahodi nisu pogodni za velika sranja jer imaju pregrade kroz koje se mogu vidjeti susjedove noge. Ali, u cilju globalizacije ukinut će i njih pa ćemo imati globalno sranje. Uz to, u Europu su već ušli neki koji su na nižem nivou od Hrvata jer se još služe čučavcima.
Prehrana je Hrvatima silno važna – Stevo Karapandža je u anketi o utjecajnim osobama daleko ispred Marulića i Tesle. Na pirevima u Europi se slabo jede – za razliku od naših – ali tamo su moderna neobična vjenčanja poput onog pod morem. Jedna je baba zato pitala: a kako ćemo doli rizat pršut?
I ona je obradila problem vikendice koja u Europi izgleda logično – prvi kat dnevni dio, drugi sobe za spavanje, a šufit je jednostavno – šufit. U nas je gotovo uvijek prizemlje za oca i mater, prvi kat za jednog sina, drugi za drugog a treći za kćer i zeta ako je ovaj nesposoban, što je u pravilu tako.
Arijana Čulina progovorila je i o voću i povrću koje je u Europi iste veličine i oblika, jedino je problem s kukumarima, jer je bolji onaj koji je manji dok, naprotiv, u muškom slučaju…

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)