I dalje nas čeka vruće ljeto


DSC06039Kao što su i dosad ovog ljeta temperature bile vrlo visoke, iznad 30 stupnjeva celzijevih, živa se u termometru neće spuštati ni u sljedećim tjednima. Vruće ljeto se nastavlja što pogoduje uživanju u sunčanju i izležavanju na plažama. Bilo da većinu vremena povodite sunčajući se ili plivajući u moru, vrijeme će vam na Makarskoj Rivijeri biti naklonjeno .

U drugoj polovini Kolovoza u većem dijelu zemlje će biti sunčano i vruće.  Vjetar na kopnu slab, samo u središnjim područjima sredinom dana prolazno pojačan.  Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 11 do 16, na Jadranu od 19 do 24, a najviša dnevna posvuda od 28 do 33°C.

Koža i oči su najviše izloženi Sunčevom ultraljubičastom zračenju, a ta izloženost može imati akutne i kronične učinke na zdravlje (eritem, rak kože, fotokeratitis, katarakt). Zbog toga je potrebno poduzeti odgovarajuće zaštitne mjere.

DSC06343

Zaštita kože

Koža se najbolje štiti odjećom. Šešir, košulja i hlače pružaju najbolju zaštitu. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom, kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala, treba zaštititi zaštitnom kremom koja sadrži UV-B i UV-A filtre. Tokom prvog izlaganja suncu preporuča se zaštitna krema s visokim zaštitnim faktorom (Sun Protection Factor – SPF), oko 30. Zaštitni faktor (SPF) naznačen na pakovanju zaštitne kreme označava koliko je proizvod djelotvoran. Više vrijednosti SPF-a – bolja djelotvornost zaštitne kreme.DSC06340
Vrijeme idealno za odlazak na Jadransku obalu za uživanje u ljetnim radostima, stabilno i toplo vrijeme bi se moglo produžiti i u Rujnu, a to znači toplo vrijeme bez padalina, u turističkim ljetovalištima nema više gužvi, stoga, ako već niste, uputite se prema Makarskoj i uživajte .

Upozorenje da je vjerovatnost od požara i dalje visoka, ne palite bespotrebno i bez nadzora vatru na nezaštićenom području i ne bacajte opuške!

, , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)