Koncert 25 godina Crvene Jabuke


18.7. (subota) – 21,30 sati
Kačićev trg

Koncert , 25 godina „Crvene jabuke“

Članovi banda: Darko Jelacic-Cunja, Drazen Zeric-Zera, Niksa Bratos, Kresimir Kastelan-Kreso,Danijel Lastric,Mario Vukovic-Jimmy, Sasa Zalepugin

cjabukaGrupa „Crvena Jabuka“  osnovana je 1985. godine u Sarajevu. Prvu postavu banda činili su: Drazen Ricl-Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagic-Zlaja covjek sto im je napisao sve stare pjesme (ritam gitara), Drazen Zeric-ZERA (klavijature i prateci vokal, Aljosa Buha je svirao bas gitaru i Darko Jelicic-Cunja (bubnjeve).

U toj postavi snimaju prve snimke “Bjezi kiso s prozora”, “Dirlija” i “Sa tvojih usana” koje su se poslije našle na njihovom prvom albumu naziva „Crvena Jabuka“.  Nakon toga počinje prva turneja. Tokom ljeta 1986 pripremljen je materijal za drugi album. Prvi nastup je bio zakazan u Mostaru 18.09.1986., no taj koncert nikada nije održan zbog prometne nesreće koju su doživjeli na putu za Mostar kod Jablanice u kojoj su poginula dva člana banda. Aljoša je odmah podlegao ozljedama, a Zijo 13 dana nakon nesreće.

U cast i sjecanje na njih u dvorani Skenderija, 13.10.1986 odrzan je koncert “Pjesma za Crvenu Jabuku” na kojem su nastupili sarajevski muzicari i grupe svih generacija. Crvena Jabuka prekida sa radom.

Godine 1978. u Splitu, snima se album posvečen Ziji i Aljoši – „Za sve ove godine“. Snimili su ga Cunja, Zlaja i Zera, no album nikada nije promoviran jer članovi prestaju s radom

5.01.1998 Crvena Jabuka ulazi u studio Rockoko u Bosnjacima, gdje snimaju i sve ostale svoje albume .

„Sanjati“ , (1988.) prodan oko 250 000 primjeraka, sve pjesme napisao Zlaja. Nakon toga slijedi turneja s oko 180 koncerata

„Tamo gdje ljubav počinje“ (1989.) , nakon čega kreću na turneju te u Domu sportova u Zagrebu snimaju dupli live album „Uzmi me kad hoćeš ti“.

„Nekako s prolječa“ (1991.), nakon tog albuma planirana je turneja koja nije održana zbog rata u RH i BiH.

To uzrokuje ponovnu pauzu „Crvene jabuke“ i dosad najduzu.

crvena jabuka

Godine 1993. Croatia records  izdaje kompilaciju 18 hitova pod nazivom “Ima nesto od srca do srca”. Na albumu se nalazi i kratko pismo publici koje glasi “Na ranijim albumima u proteklih 7 godina,uvijek smo se zahvaljivali suradnicima i projateljima koji su nam pomogli u nastanku nasih pjesama. Ali ovaj put sa zahvaljivamo Vama, koji ste svojim vjerovanjem u nas omogucili da nastane ovaj izbor pjesama, sto smo ih zajedno dijelili u tisini sobe, zagusljivoj buci kafica ili na koncertima. Ima nesto od srca do srca-neka magija, nevidljive niti isplepetene od osjecanja sto su nas spajale sve ove godine i dozvolile da ove pjesme ostanu u vasem sjecanju”.

Godine 1995. okuplja se nova postava CJ ovaj put Zera, Cunja, Kreso (bas gitara), Mario Vukovic-Jimmy (gitare), Danijel Lastric (klavijature) i neizbjezni Niksa i Dilajla.

17.11.1996.god. izlazi novi album „U tvojim očima“, na kojem se nalazi nedovrseni rad Drazena Ricla, pjesma “Sanjam te” koju je dovrsio Zera. Promocija albuma održana je u Zagrebu na dan zaljubljenih 14.11.2006, pred 12 000 obožavatelja.

Slijede koncerti po BiH 16.05.1997 u Tuzli i 17.05.1997. u Skenderiji. Nakon zavrsene turneje vracaju se u Makarsku gdje Jabuka zivi, i gdje se pripremaju za novi album. Na pitanje (zasto Makarska?), oni odgovaraju da je to mjesto gdje se jako ugodno osjecaju mjesto na najljepsem dijelu Jadrana i mjesto predivnih ljudi. Ujedno to je mjesto gdje im je muzicki studio.  Nastaje i novi album „ Svijet je lopta šarena“, a ove godine (2009.)smo bili počašćeni još jednim albumom ove legendarne grupe, album pod nazivom „Volim te“. Na novom albumu se nalazi pjesma „Jazz ba“ koja je na ovogodišnjem „HRF“-u osvojila posebnu nagradu čitatelja 24 sata dobili su je Crvena jabuka & Antimon & Enis.

, , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)